Pilates Nedir?

Pilates, az bilinen adıyla “kontroloji”; tüm bedene odaklanan, esneme ve kuvvetlenme sağlayan, fizik tedavi temelli bir egzersiz çeşididir.

Pilates, 20’inci yüzyılın başlarında, Pilates’in babası olarak bilinen Joseph Pilates tarafından hasta askerlerin beden sağlığına kavuşmaları için tasarlanmış olup, savaş döneminden sonra kişilerin sağlıklı olma hallerini devam ettirmeleri için geliştirilmiştir. 21’inci yüzyılda popülerliğini arttıran Pilates, artık sadece bir egzersiz yöntemi olmaktan çıkmış, tedavi amaçlı da kullanılır hale gelmiştir.

Günümüzde uygulanan Pilates yöntemleri mat ve aletli olarak ikiye ayrılmaktadır. Mat Pilates kişinin kendi vücut ağırlığıyla bir mat üzerinde yaptığı egzersizleri içerir. Vücut bölümlerini ayrı ayrı çalıştırarak veya bir yeri kuvvetlendirirken diğer yeri esnetmeyi sağlayarak vücut düzgünlüğünü korumayı amaçlar. Mat Pilates egzersizlerinde “magic circle”, dumble, elastik bant, top gibi meteryallerden de destek alınabilmektedir. Etkili bir Pilates egzersiz serisi için kullanılacak materyal çeşidi ve boyutu da ayrıca önem taşımaktadır.  Kullanılacak mat kalınlığı 15-20 mm arasında olmalıdır. Amaca göre değişmekle birlikte kullanılacak küçük topun çapının 25 cm olması uygundur. Ortalama bir boya sahip kişilerin 65 cm’lik büyüklükte bir top kullanması uygun olacaktır. Egzersiz sırasında yanınızda mutlaka sert ve yumuşak olmak üzere iki ayrı lastik bulundurmanızı öneriyoruz.

Reformer'ın Yararları

Aletli Pilates Nedir?

J. Pilates, kullandığı ekipmanlara ‘’aparat’’ ismini vermiştir ancak Türkçe’ye çevirildiğinde “Aparatlı Pilates’’ ifadesinin uygun olmayacağı düşünülerek ‘’Aletli Pilates’’ olarak ifade edilmiştir.

Aletli pilates uygulanırken kullanılan apartların isimleri;

  • Reformer
  • Cadillac
  • Ladder Barrel
  • Wunda Chair

Pilates hareketlerini en fazla yapabileceğiniz alet Reformer olduğu için Aletli Pilates olarak toplumumuzda en çok bilinen ekipmana Reformer diyoruz.  “Reformer” kelimesi yenilenmek, yeniden şekillenmek anlamına gelmektedir.    

Reformer’ın Faydası Nedir?

Reformer, bedeni merkezlemeye yardımcı olan cihaz ile  uzanarak, oturarak, ayakta durarak, kayışları çekerek, sırt üstü veya yüz üstü gibi aklınıza gelebilecek pek çok pozisyonda egzersiz yapabilmeyi sağlayarak “core” kaslarınızı sırasıyla çalıştırır ve esneklik kazanmanıza yardımcı olur.

Mat Pilates’e oranla daha kısa sürede, daha iyi sonuç almak isteyenler için Reformer Pilates önerilmektedir. Ancak Reformer ile tanışmadan önce Mat Pilates’i deneyimlemiş olmak Reformer’dan daha hızlı sonuç alınmasını destekler.

Reformer’ın başlıca faydalarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Vücudumuzun endorfin salgılamasını desteklediği için daha zinde ve mutlu hissettirir
  • Esnek bir vücuda kavuşmanıza yardımcı olur
  • Doğru nefes alıp vermeyi öğretir
  • Kalori yakmanıza yardımcı olur
  • Bel ve boyun fıtığı rahatsızlığı olanların rahatlamasını sağlar
  • Vücudun sıkılaşmasına yardımcı olur

 

Reformer Nedir?

Masabaşı çalışıyor veya hareketsiz ve sağlıksız bir yaşam sürdürdüğünüzü düşünüyorsanız Reformer veya Mat Pilates sizin için en ideal egzersizdir.

Reformer’ın genel faydalarına ek olarak;  omurga sağlığınız için de uzmanlar tarafından önerilmektedir. Omurganızı destekleyen kasları güçlendirmesi ve daha dik bir duruşa sahip olmak isteyenler için ideal bir egzersizdir. Özellikle Skolyoz hastalarının profesyonel eğitmenler eşliğinde  düzenli olarak Reformer yapmaları neticesinde, skolyozlarının düzeldiği gözlemlenmiştir.

Pek çoğumuz yoğun iş temposu ve stres sebebiyle, sürekli  yorgun ve  halsiz hissetme halinden, uyku düzensizliğinden şikayet etmekteyiz. Kronik yorgunluk ve enerji düşüklüğünün üstesinden gelerek kaybettiğiniz  enerjiyi geri kazanmak için haftada en az iki gün, 45’er dakika  Pilates yapılması önerilmektedir.

Hamile kadınların kolay doğum yapabilmesi ve doğum sonrası oluşabilecek sarkmaların önüne geçilebilmesi için Hamile Pilatesi, doktorlar tarafından da tavsiye edilmektedir.

Reformer veya diğer aletli pilates egzersizlerini yapabilmek için  mutlaka sertifikalı bir eğitmen, mümkünse Pilates eğitimi almış bir Fizyoterapist ile çalışmanızı öneriyoruz.

 

 

Önceki YazıKetojenik Beslenme Nedir?
Sonraki YazıMutluluğun Sırrı Düzenli Egzersiz
Yorumlar (0)
Yorumunuzu Yazın